GESCHIEDENIS

Geschiedenis Draai van de Kaai

De Draai van de Kaai is een wielercriterium dat op de tweede maandag na de Ronde van Frankrijk wordt gereden.

De eerste editie werd gereden op 4 augustus 1980, de naam Draai van de Kaai was bedacht door Nel Timmers. Joop Zoetemelk stond als winnaar van de Tour de France dat jaar aan de start maar ook vele andere grote namen als Jan Raas, Hennie Kuiper en Francesco Moser. Bert Oosterbosch won uiteindelijk de eerste editie.

Sinds 2001 rijden ook de vrouwelijke profs hun rondjes over de Kade. Maar niet alleen de profs verschijnen aan de start. De Draai van de Kaai biedt ook aan de Nieuwelingen, Amateurs, Elite en Profs-B de gelegenheid om hun talent te laten zien.

Ook de jeugd wordt niet vergeten. Zij kunnen hun kunsten laten zien in de Dikke Bandenrace.

 Het parcours is door de jaren heen een aantal keer veranderd. Het huidige parcours is ongeveer 2 km lang en de start en finish is nog altijd op de Kade.

 Wat de Draai van de Kaai zo uniek maakt is dat er naast de toprenners ook ieder jaar weer topartiesten hun opwachting maken. Wie herinnert zich niet het bomvolle Kadeplein swingend van links naar rechts met Snollebollekes of de heerlijke meezingers van Frans Bauer. Ook biedt De Draai van de Kaai altijd een podium aan lokaal talent.
Sinds de start van het wielercriterium is de organisatie altijd in handen van een groep enthousiaste vrijwilligers die een groot deel van hun vrije tijd inzetten voor een perfect georganiseerd evenement.